Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) coğrafik olarak başka bir yerde konumlandırılan veri merkezinin birebir yedeği olarak çalışabilecek şekilde tasarlanan veri merkezidir. Felaket Kurtarma merkezlerinde coğrafik konum esastır ve veri yedekliği ile karıştırılmamalıdır.
Günümüzde Google ve Facebook gibi internet üzerinden uluslararası hizmet veren kurumlar olası bir felaket durumunda dünyanın farklı noktalarında konumlandırdıkları Disaster Recovery Center’lar ile hizmetlerini devam ettirebilecek şekilde altyapılarını tasarlamışlardır. Aynı şekilde bir ülkenin farklı şehirlerinde hizmet veren kurumlar coğrafik olarak ana veri merkezlerinin bulunduğu şehirden uzak başka bir şehirde konumlandırılan bir felaket kurtarma veri merkezi oluşturabilirler. Ana veri merkezinde oluşabilecek bir problem durumunda ülkedeki diğer birimler felaket kurtarma veri merkezi üzerinden hizmet almaya devam edeceklerdir.
Bu noktada tasarlanacak felaket kurtarma merkezlerinin bire bir ana veri merkezleri ile aynı hizmeti verebilecek kapasitede olması gerekir. Özellikle veri depolama ünitelerinin iki veri merkezinde aynı veriye sahip olması için gerekli altyapı sağlanmalıdır.
Daha küçük ölçekli tek merkezli kurumlar, servis sağlayıcılarının oluşturacağı kurumun bulunduğu noktadan coğrafik olarak uzak bir data center’dan sunucu yedekleme, sunucu barındırma, veri yedekleme sistemleri, network kabini ve hatta sadece bulut çözümlerini kullanarak kendilerine bir felaket kurtarma merkezi oluşturabilirler.