SOC/SOME Hizmetleri

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
work
work

SOC Nedir? SOME ve SOC Ekipleri İçin Açık Kaynak Çözümleri

Güvenlik operasyonları merkezi (SOC), bir kuruluşun güvenlik durumunu sürekli olarak izlemek, analiz etmek ve geliştirmekle sorumlu bilgi güvenliği ekibidir. SOC ekibinin amacı, teknolojik çözümleri ve güçlü bir süreç yönetimi kullanarak siber güvenlik vakalarını tespit etmek, analiz etmek ve bunlara tepki vermektir. Güvenlik operasyon merkezlerinde genellikle siber güvenlik analistleri, mühendisleri ve oluşan tüm süreçleri denetleyen yöneticiler bulunur. SOC personeli, güvenlik sorunlarının keşfedildiğinde hızla ele alınmasını sağlamak için organize bir şekilde olay müdahale (incident response) ekipleriyle yakın çalışırlar.

SOC analistleri, artmakta olan siber güvenlik tehditleri, sürekli uyarı yorgunluğu ve SOC’leri yetersiz bırakan endüstriyel sorunlar sebebiyle sürekli olarak yıpranmaktadır. Hem rutin hem de karmaşık görevlerin otomasyonu, hem analistin zamanını artırmakta hem de olaya müdahale sürecini hızlandırmaktadır. Her geçen gün saldırganlar daha hızlı ve daha güçlü hale geldiğinden, siber güvenlik sektörünün liderleri “otomasyonunun” günümüzün siber tehdit ortamında bir zorunluluk olduğunu anlamaktadır.

Etkili bir siber güvenlik operasyon merkezi (C-SOC) oluşturmak için kaynaklar iletişimini “geliştiren” ve “verimliliği” artıracak şekilde organize etmeyi gerektirmektedir. SOC’nin üç temel işlevini organize etmek için gerekli üç etken: insan, süreç ve teknolojidir.

SOC, SOME ve İnsan Kaynağı:

Birçok organizasyon, mevcut güvenlik işlevlerini gerçekleştiren çalışanlara ve ilgilenen diğer kişilere resmi eğitim programları sağlayarak, kendi SOC’lerini kendi kaynakları ile kurmayı tercih etmektedir. Diğerleri kurum içi ve dışı kaynakların karma bir karışımını yapmaktadır. Sizin için en doğru seçenek; mevcut kurum içi kaynaklara, bütçenize ve karşılaştığınız tehditlerin aciliyetine bağlı olmaktadır. Güçlü bir güvenlik operasyonları ekibi oluşturmaya başlamak için mevcut personelinizin envanterini çıkartmak önemlidir.

SOME, SOC ve Süreçler:

Bir SOC oluşturulmadan önce, genellikle güvenlik işleri, darmadağın haldedir ve elden ele iletilen işlerdir. Kimin hangi işle uğraştığı, sorunların nasıl çözüldüğü ve belgelendiği düzenli bir süreç içerisinden geçmemektedir. Daha resmi ve merkezileştirilmiş bir organizasyon oluşturmaya başlarken, mevcut prosedürlere şu şekilde sorular sorarak değerlendirmek iyi bir fikir olmaktadır:

  • Siber tehditleri kim izliyor?
  • Siber güvenlik olaylarını atayan çalışanlar kimlerdir?
  • Siber güvenlik olaylarını düzeltmekten kim sorumludur?
  • Mevcut işlemler belgelenmiş midir?

Teknoloji:

Birçok kurum ağlarında görünürlük stratejisini ve olaylara tepkisini destekleyecek, bütçesine uyan teknoloji araçları istemektedir. Kuruluşunuz için seçtiğiniz teknolojilerin aşağıdakilere uyması gerekmektedir:

  • İçinde bulunduğunuz ortam (bulut – cloud, kurum içi – dedicated veya ikisi birlikte) nedir?
  • Karşılaştığınız siber tehdit türleri (kötü amaçlı yazılım, kimlik avı, vb.) nelerdir?
  • Uyumluluğun yerine getirilmesi için zorunlu olduğunuz şartlar (HIPAA, SOC2, ISO 27001 vb.) nelerdir?

Bilişim Burada Olarak ;

Sunduğumuz danışmanlık hizmeti kapsamında kurumdaki SOME’nin kurulmasında destek olmayı, ekip personelinin siber olaylar konusundaki farkındalığını arttırma eğitimleri vermeyi, siber olay müdahalesinde belirli bir seviyeye kadar ekip tarafından müdahalenin gerçekleştirilmesini sağlamayı hedeflemekteyiz. İhtiyaç dahilinde uzman ekibimiz ile birlikte siber olaylara müdahale edilerek hızlı şekilde sonuç alınmasını sağlamaktayız.